Afte u trudnoći

I trudnice se mogu suočiti s pojavom afti. Do danas još nema točnog odgovora zbog čega afte nastaju, međutim, poznati su neki čimbenici rizika koji bi mogli potaknuti ili pogodovati nastanku afti, kao što je npr. promjena u razini hormona tijekom određenih faza menstrualnog ciklusa.

Žene koje pate od rekurentnog aftoznog stomatitisa, obično primjećuju poboljšanje tijekom trudnoće. Zapravo, čini se da hormonalne promjene koje se događaju tijekom trudnoće djeluju na smanjenje pojave afti. Isto se događa i tijekom dojenja.

Ako se afte pojave tijekom trudnoće, mogu se liječiti slijedeći nekoliko jednostavnih savjeta, posebice vezanih uz prehranu. Trudnice bi trebale izbjegavati začinjenu i kiselu hranu, kisela pića, topli čaj i kavu jer ta hrana može dovesti do ulceroznih lezija ili pogoršati bol. Kako bi spriječile pojavu afti, trudnicama se preporuča odabrati paste za zube bez natrijehvog lauril sulfata (sls), surfaktanta koji bi dugoročno mogao pogodovati nastanku afti te izbjegavati tvrdu i hrskavu hranu koja bi mogla uzrokovati lokalne ozljede.

Za liječenje afti u trudnoći,  mogu se koristiti proizvodi na bazi hijaluronske kiseline koji formiraju zaštitnu barijeru na leziji, brzo smanjuju bol i pospješuju zacjeljivanje.