Afte ili herpes – kako ih razlikovati?

Afte ili herpes su dva izrazito različita stanja koja se različito tretiraju, bitno je znati kako ih razlikovati. 

Jedan od najjednostavnijih načina razlikovanja afti od herpesa je mjesto njihova pojavljivanja. Afte se pojavljuju u unutarnjoj sluznici usta (jezik, unutarnji obraz ili usne, nepce), a herpes se pojavljuje na usnama ili u okolnom području. Afte su male bjelkaste ili žućkaste rane, okružene crvenom aureolom, a herpes su mjehurići ispunjeni tekućinom i zacjeljuju sporije od afti. Herpes je vrlo zarazan, dok afte nisu.

Liječenje afti

U svrhu smanjenja boli, broja afti i spriječavanja njihova pojavljivanja, mogu se primjeniti:

  • klorheksidin koji stvara zaštitni film na leziji kako bi se spriječio kontakt s hranom, potaknula regeneracija i spriječio razvoj bakterija
  • kortikosteroidi koji djeluju protuupalno.
  • a u novije vrijeme, u terpiji afti koristi se hijaluronska kiselina koja ima brojnih prednosti
Aftamed_hijaluronska_kiselina
1
2
Aftamed_afte_herpes
1

Afte

2

Herpes

Hijaluronska kiselina jedna je od temeljnih komponenti vezivnog tkiva u čovjeka i ostalih sisavaca. Daje koži posebna svojstva otpornosti i očuvanja oblika te je temeljni sastojak zdrave usne sluznice. Kod rekurentnog aftoznog stomatitisa (RAS), preparati koji se temelje na hijaluronskoj kiselini brzo smanjuju bol i nelagodu koju izazivaju čirevi te ubrzavaju postupak zacjeljivanja i znatno smanjuju rizik da se problem opet pojavi. Također, nadziru upalni proces i rehidrataciju tkiva.

Djelovanje hijaluronske kiseline u usnoj šupljini ovisi o molekularnoj težini, koja mora biti iste vrijednosti kao i ona koja je fiziološki prisutna u oralnoj sluznici.